Бүркіт — қаршығалар тұқымдасына жататын ірі жыртқыш құс. Ол таулы аймақтарда, тау бөктерлерінде және ашық далалы жерлерде мекендейді. Денесі мығым, қанаттары кең, көру қабілеті өте жақсы және тырнақтары өткір әрі күшті болып келеді. Қауырсындары негізінен қара-қоңыр түсті, ал желке тұсы мен мойнының артқы бөлігінде алтын түстес реңк байқалады. Кең қанаттарының көмегімен бүркіт ауа ағындарын пайдаланып, ұзақ уақыт бойы қалықтап ұша алады және осы кезде жемтігін іздейді.
Бүркіттің негізгі қорегіне қояндар, суырлар, саршұнақтар сияқты ұсақ және орташа сүтқоректілер, сондай-ақ құстар жатады. Ұясын көбінесе жартастардың шығыңқы жерлеріне немесе биік ағаштарға салады. Бүркіт жануарлардың санын реттеу арқылы экожүйедегі табиғи тепе-теңдікті сақтауға үлес қосады және Қазақстанның жабайы табиғатының символдарының бірі болып саналады. Мекен ету ортасының бұзылуы, көбею кезеңіндегі мазасыздық және заңсыз аулау салдарынан бұл құс қорғауды қажет етеді.

