Жабайы қабандар өзендер мен көлдердің бойындағы қамыс пен тоғайлы орманның қалың нуында, сондай-ақ су қоймаларына жақын орналасқан батпақты жерлерде мекендейді. Таулы аймақтарда оларды теңіз деңгейінен 1000-нан 3000 метрге дейінгі биіктіктен кездестіруге болады. Жергілікті азық-түлік қоры жетіспеген жағдайда жабайы қабандар қолайлы орын іздеп, 500–600 километрге дейінгі қашықтыққа қоныс аудара алады.
